پرهیز از تعصب شیوه حکومتی دولت مردان آگاه
در بین حکومتهای گوناگونی که در جهان اسلام بر سر کار آمدند برخی بدین نکته توجه داشتند که جامعه را بر اساس تعصبات مذهبی اداره نکنند و از آن دوری گزینند . مانند دولتهای شیعی آل بویه ، حمدانیان و برخی دولتهای دیگر . ما در اینجا به سیاست مذهبی دولت غوریان خراسان در سده ششم اشاره می کنیم که شعار یکی از امیران آن عبارت ؛ «تعصب در مذهب از سلطان قبیح است.» بود . او خود مذهب شافعی داشت بىآن که آنان را علیه سایر مذاهب برانگیزد یا به آنان امتیازى بیش از آنچه استحقاق داشتند بدهد . ابن اثیر در کتاب الکامل فی التاریخ ضمن گزارش مرگ این امیر در سال 599 هجری به شیوه حکومتی او نیز چنین اشاره می کند ؛
اما رفتار سلطان غیاث الدین و اخلاق او : غیاث الدین در جنگهاى خویش پیروزى مىیافت و شکست نمىخورد و پرچمش هرگز سرنگون نمىشد. شخصا بسیار کم به جنگ مىپرداخت و زرنگى و نیرنگ بازى بسیار داشت.جوانمرد و بخشنده و نیکاندیش بود. در خراسان- بخششهاى فراوان مىکرد و موقوفات زیاد معین ساخته بود.مسجدها و مدرسههائى در خراسان براى اصحاب شافعى ساخته و خانقاههائى در راهها بنا کرده و باج راهدارى را بر انداخته بود. به مال هیچ کس چشم طمع نمىدوخت و دست درازى نمى- کرد، و اگر کسى مىمرد و وارثى از او نمىماند، دارائى او را به تنگدستان و نیازمندان مىبخشید.اگر کسى اهل شهر شناخته شدهاى بود و در شهر او مىمرد، دارائى وى را به یکى از تاجرانى که همشهرى وى بودند مىسپرد تا به خانوادهاش برساند، و چنانچه کسى را نمىیافت، آن را به قاضى مىداد و مهر و موم مىکرد تا به کسى برسد که به مقتضاى آئین شرع شایستگى دریافت آن را داشته باشد.هر گاه که از سفر برمىگشت و به شهر خویش مىرسید، به همه افراد خاندان خود و فقیهان و اهل فضل نیکى مىکرد و به همه خلعت مىداد. هر سال از خزانه خویش به همه پاداش مىداد و مبالغى میان تهیدستان پخش مىکرد.
علویان و شاعران و کسان دیگرى که به دربار او مىآمدند، مورد نوازش وى قرار مىگرفتند.
سلطان غیاث الدین، خود مردى دانشمند بود و اهل فضل و ادب به شمار مىرفت و خطى زیبا داشت و به فن بلاغت آشنا بود. او- که خدایش بیامرزاد- به خط خود قرآن مىنوشت و وقف مدارسى مىکرد که ساخته بود.
نسبت به مذاهب نیز تعصبى نشان نمىداد و مىگفت: «تعصب در مذهب از سلطان قبیح است.» چیزى که بود، خود او مذهب شافعى داشت و به شافعیان مىگروید بىاینکه آنان را علیه سایر مذاهب برانگیزد یا به آنان امتیازى بیش از آنچه استحقاق داشتند بدهد .
آدرس : الکامل/ترجمه،ج30،ص284
مشخصات نشر: کامل تاریخ بزرگ اسلام و ایران، عز الدین على بن اثیر (م 630)، ترجمه ابو القاسم حالت و عباس خلیلى، تهران، مؤسسه مطبوعاتى علمى، 1371ش.
متن الکامل فی التاریخ به زبان عربی
ثم دخلت سنة تسع و تسعین و خمسمائة . ذکر وفاة غیاث الدین ملک الغور و شیء من سیرته
فی هذه السنة، فی جمادى الأولى، توفّی غیاث الدین أبو الفتح محمّد بن سام الغوریّ، صاحب غزنة و بعض خراسان و غیرها،….
و أمّا سیرة غیاث الدین و أخلاقه، فإنّه کان مظفّرا منصورا فی حروبه، لم تنهزم له رایة قطّ، و کان قلیل المباشرة للحروب، و إنّما کان له دهاء و مکر، و کان جوادا، حسن الاعتقاد، کثیر الصدقات و الوقوف بخراسان، بنى المساجد و المدارس بخراسان لأصحاب الشافعیّ، و بنى الخانکاهات «6» فی الطرق، و أسقط المکوس، و لم یتعرّض إلى مال أحد من الناس، و من مات [و لا وارث له تصدّق بما یخلفه، و من کان من بلد معروف و مات] ببلده یسلّم ماله إلى أهل بلده من التجار، فإن لم یجد أحدا، یسلّمه إلى القاضی، و یختم علیه إلى أن یصل من یأخذه بمقتضى الشرع.
و کان إذا وصل إلى بلد عمّ إحسانه أهله و الفقهاء و أهل الفضل، یخلع علیهم، و یفرض لهم الأعطیات کلّ سنة من خزانته، و یفرق الأموال فی الفقراء، و کان یراعی کلّ من وصل إلى حضرته من العلویّین و الشعراء و غیرهم، و کان فیه فضل غزیر، و أدب مع حسن خطّ و بلاغة، و کان، رحمه الله، ینسخ المصاحف بخطّه و یقفها فی المدارس التی بناها، و لم یظهر منه تعصّب على مذهب، و یقول: التعصّب فی المذاهب من الملک قبیح، إلّا أنّه کان شافعیّ المذهب، فهو یمیل إلى الشافعیّة من غیر أن یطمعهم فی غیرهم، و لا أعطاهم ما لیس لهم.
آدرس : الکامل، ج 12 ، ص 180 - 182
مشخصات نشر: الکامل فی التاریخ ، عز الدین أبو الحسن على بن ابى الکرم المعروف بابن الأثیر (م 630)، بیروت، دار صادر - دار بیروت، 1385/1965.